Tāpat kā Suitu novadā ir saglabājušās dažādas unikālas tautas kultūras iezīmes, tāpat šeit vēl šodien, nododot no paaudzes paaudzē, ir saglabāti daudzi interesanti ēdieni. Daži no tiem varētu sniegt mums labu ieskatu tajā, ko cilvēki Kurzemē ēda pat pirms vairākiem gadu simtiem. Protams, cits ēdiens ir senāks, cits jaunāks. Dažus no tiem vēl šodien lieto ikdienā, bet daži jau ir mazliet piemirsti.
Kas Suitu novadā ir atšķirīgs no citur pierastā? Pirmais, kas krīt acīs ir tas, ka šeit nav pieņemts ēst zupai klāt maizi. Parasti zupās ir gaļas gabals ar kaulu, kuru uz galda noliek uz atsevišķa šķīvja un, ēdot zupu, gaļu piekož klāt maizes vietā.
Šoreiz vairāk par sklandraušiem.
Kas Suitu novadā ir atšķirīgs no citur pierastā? Pirmais, kas krīt acīs ir tas, ka šeit nav pieņemts ēst zupai klāt maizi. Parasti zupās ir gaļas gabals ar kaulu, kuru uz galda noliek uz atsevišķa šķīvja un, ēdot zupu, gaļu piekož klāt maizes vietā.
Šoreiz vairāk par sklandraušiem.
Emīlijas Kolnas sklandraušu jeb Suitu raušu recepte
30 – 40
gabaliem (pamatnēm 10 – 12 cm diametrā).
Mīklai:
2 kg rudzu
milti
0,5 kg
kviešu milti (rullēšanai)
1 lits ūdens
+ ēdamkarote sāls
3 – 4
ēdamkarotes eļļa vai tauki
3 – 4
ēdamkarotes rūgušpiena
Pirmajam pildījumam:
2 kg
kartupeļu
0,3 kg
biezpiena
0,7 litri
uzvārīta piena
10 olas
0,5 kg
krējuma
0,2 kg
cukura
1 ēdamkarote
sāls
1 ēdamkarote
ķimeņu
1 ēdamkarote
kviešu miltu
Otrajam pildījumam:
3 – 4 kg burkānu
10 olas
0,7 kg
krējuma
0,3 kg
cukura
1 ēdamkarote
ķimeņu
1 tējkarote
sāls
2
ēdamkarotes kviešu miltu
Palielā
bļodā ielietam ūdenim pievieno sāli, taukvielas, rūgušpienu, ar koka karoti
izmaisa viendabīgu. Iemaisa rudzu miltus un ar rokām samīca biezu, viendabīgu
mīklu. Liek uz galda kviešu miltos un rullē ar blīvu rulli. Ļauj brīdi
nobriest. Griež ar nazi pabiezās šķēlēs, ko izveltnē ar mīklas rulli 1,5 – 2 mm
biezās apaļās plātnēs, 10 – 12 cm diametrā. Ar abu roku pirkstiem uzrota un
notupina maliņu, kam jābūt plānai, glītai, noturīgai 1 – 1,5 cm augstai. Rindo
uz cepamām plātēm.
Pirmais pildījums – kartupeļu
Pusi no
kartupeļu daudzuma nomizo zaļus, sarīvē uz kartupeļu rīves, marlē stingri
nospiestu liek bļodā, pievieno ķimenes, sāli un uzplaucē ar uzvārītu pienu.
Otru pusi izvāra ar mizu, nomizo, samaļ gaļas mašīnā, izmaļ arī biezpienu. Liek
bļodā masas kopā, pievieno olas, krējumu, cukuru, kviešu miltus, sastrādā
viendabīgu.
Otrais pildījums – burkānu
Burkānus
vāra pusmīkstus, nomizo, sarīvē lielumu, pārējo izmaļ gaļas mašīnā (rīvēts
smalkāks). Pievieno sakultas olas, krējumu, cukuru, kviešu miltus, sāli,
ķimenes. Labi visu samaisa.
Liek
pildījumu vienu pēc otra sagatavotajās mīklas formiņās. Pārkaisa nedaudz ar
ķimenēm un šauj krāsnī. Cep dzelteni brūnus karstā krāsnī, lai ķimenes sprēgā
un raušu maliņas skraukšķošas. Izņemtus no krāsns, nedaudz pārkaisa ar cukuru.
Ēdami atdzesēti, auksti. Vislabāk otrā dienā. Pārgriežot uz pusēm redzamas trīs
kārtas: rudzu maize, kartupeļu kārta, burkānu kārta.
Ēdot garšai
jāsaplūst vienā harmoniskā buķetē – rudzu maizes, kartupeļu, burkānu ar ķimeņu
pieskaņu. Vienīgā garšviela – ķimenes. Neder ne kanēlis, ne vaniļa, ne arī
pārsaldināts. Tas vairs nav īsts sklandrausis.
Galdā
pasniedz māla traukos vai pītos groziņos. Klāt dodot aukstu pienu. Var apziest
ar sviestu vai medu.
AVOTS : Suitunovads.LV